1. Silahkan Login atau Register, untuk melihat konten-konten menarik lainnya.
  2. Hai IDWS Mania, buat kamu yang ingin bebas iklan, cek hidden post, dan fitur lain.. kamu bisa berdonasi membership Gatotkaca di sini yaa~
  3. Pengen ganti nama ID atau Plat tambahan? Sekarang bisa loh! Cek infonya di sini yaa!
  4. Pengen belajar jadi staff forum IDWS? Sekaran kamu bisa ajuin Moderator in Trainee loh!. Intip di sini kuy~

mengapa ilmuwan harus percaya tuhan?

Discussion in 'Tengah Komunitas' started by ichreza, Mar 3, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ichreza M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Nov 8, 2009
    Messages:
    839
    Trophy Points:
    191
    Ratings:
    +8,779 / -0
    [SIZE=-1]Janganlah kamu fikirkan akan dzat Allah kerana akalmu[/SIZE]
    [SIZE=-1]tidak akan mampu memikirkannya, tetapi renungkanlah[/SIZE]
    [SIZE=-1]akan ciptaan Allah.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Artikel dari Mr. Cressy Morisson, bekas Presiden 'New[/SIZE]
    [SIZE=-1]York Academy Of Sciences' yang pertama kali terbit di[/SIZE]
    [SIZE=-1]dalam Reader's Digest Januari, 1948 ;kemudian dengan[/SIZE]
    [SIZE=-1]sokongan Professor C. A. Couldson, F. R.S. Profesor[/SIZE]
    [SIZE=-1]Matematik di Universiti Oxford ianya telah diterbit[/SIZE]
    [SIZE=-1]semula di dalam Reader's Digest November 1960. Rencana[/SIZE]
    [SIZE=-1]ini membuktikan para saintis mengakui betapa perlunya[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehadiran tuhan yang maha Pencipta.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kita masih lagi berada dalam keheningan subuh zaman[/SIZE]
    [SIZE=-1]saintifik dan setiap peningkatan sinar mentari membawa[/SIZE]
    [SIZE=-1]petunjuk akan keagungan maha pencipta.Setelah 90 tahun[/SIZE]
    [SIZE=-1]sejak Darwin membuat penemuan dengan semangat sains[/SIZE]
    [SIZE=-1]kemanusian dan dengan kepercayaan kepada pengetahuan[/SIZE]
    [SIZE=-1]yang semakin hampir kita dekati menyebabkan kita[/SIZE]
    [SIZE=-1]semakin bertambah yakin dengan adanya Tuhan.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Untuk diri saya, saya telah menghitung 7 alasan untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyimpulkan kepercayaan saya ini. Pertama, dengan[/SIZE]
    [SIZE=-1]menggunakan hukum matematik kebarangkalian, kita boleh[/SIZE]
    [SIZE=-1]membuktikan bahawa alam ini telah direkabentuk dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]dicipta dengan kejuruteraan yang maha bijaksana. Jika[/SIZE]
    [SIZE=-1]anda ambil 10 keping wang syiling dan tandakan dari 1[/SIZE]
    [SIZE=-1]hingga 10, kemudian masukkan ke dalam poket anda dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]gaulkan syiling2 tersebut. Sekarang anda cuba anda[/SIZE]
    [SIZE=-1]mengambilnya secara teratur dari no. 1 hingga 10 dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]masukkan kembali syiling2 tersebut dan gaulkan mereka[/SIZE]
    [SIZE=-1]kembali, Secara matematik, kita tahu bahawa[/SIZE]
    [SIZE=-1]kebarangkalian anda untuk mendapatkan syiling[/SIZE]
    [SIZE=-1]bernombor 1 adalah 1 dalam 10, peluang untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]mendapatkan no. 1 dan no. 2 secara berturutan adalah 1[/SIZE]
    [SIZE=-1]dalam 100 dan peluang untuk mendapatkan 1, 2 dan 3[/SIZE]
    [SIZE=-1]secara berturutan secara berterusan adala 1 dalam 1000[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan begitulah seterusnya. Peluang anda untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]mendapatkan no. 1,2,3,4,5,6,7,8,9 dan 10 secara[/SIZE]
    [SIZE=-1]berterusan adalah 1dalam 10 juta kali.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Mengikut kaedah yang sama, terlalu banyak keadaan yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]ideal dan optima yang diperlukan di dalam kehidupan di[/SIZE]
    [SIZE=-1]atas bumi ini dan ianya pasti tidak akan wujud jika[/SIZE]
    [SIZE=-1]ianya terjadi dengan sendirinya, Bumi berpusing pada[/SIZE]
    [SIZE=-1]paksinya pada kelajuan 1,000 batu sejam. Jika ianya[/SIZE]
    [SIZE=-1]berpusing pada kelajuan 100 batu sejam, hari2 dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]malam2 bumi akan menjadi 10 kali lebih lama dari[/SIZE]
    [SIZE=-1]sekarang,dan kepanasan matahari akan membakar seluruh[/SIZE]
    [SIZE=-1]tumbuhan pada waktu siang dan pada waktu malam pula,[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehidupan yang ada ini akan membeku.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Matahari, sumber kehidupan ini, mempunyai suhu[/SIZE]
    [SIZE=-1]permukaan sebanyak 12,000 darjah Fahrenheit dan dunia[/SIZE]
    [SIZE=-1]ini mempunyai jarak yang optima jika dibandingkan[/SIZE]
    [SIZE=-1]dengan matahari supaya pancaran matahari sekadar cukup[/SIZE]
    [SIZE=-1]untuk memanaskan dan tidak terlalu berlebihan. Jika[/SIZE]
    [SIZE=-1]matahari memancar cahaya dengan kadar sebanyak 50%[/SIZE]
    [SIZE=-1]kurang dari yang ada sekarang, kita akan kebekuan dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]jika ianya memancarkan 50% lebih pancaran, kita akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]terbakar.[/SIZE]

    [SIZE=-1]Kecondongan bumi sebanyak 23 darjah memberikan bumi 4[/SIZE]
    [SIZE=-1]musim, jika bumi tidak condong sebanyak itu, wap dari[/SIZE]
    [SIZE=-1]lautan akan bergerak menuju utara dan selatan dan akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyebabkan benua2 akan menjadi benua air batu. Jika[/SIZE]
    [SIZE=-1]bulan yang kita ada sekarang cuma berjarak sejauh[/SIZE]
    [SIZE=-1]50,000 batu dari bumi dari jarak sebenarnya sekarang,[/SIZE]
    [SIZE=-1]air pasang surut dari lautan akan menjadi terlalu[/SIZE]
    [SIZE=-1]besar di mana dalam 2 kali sehari, seluruh benua di[/SIZE]
    [SIZE=-1]bumi akan ditenggelami air dan gunung ganang pun akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]terhakis sama sekali. Jika lapisan teras bumi menjadi[/SIZE]
    [SIZE=-1]10 kaki lebih tebal dari yang ada sekarang, ianya akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyebabkan tiada lagi oksigen yang akan wujud di mana[/SIZE]
    [SIZE=-1]semua kehidupan akan mati. Jika lautan menjadi[/SIZE]
    [SIZE=-1]beberapa kaki lebih dalam dari yang ada sekarang,[/SIZE]
    [SIZE=-1]karbon dioksida dan oksigen akan terlarut semuanya di[/SIZE]
    [SIZE=-1]dalam lautan dan akan menyebabkan tiada tumbuhan lagi[/SIZE]
    [SIZE=-1]akan wujud. Atau jika atmosfera kita menjadi semakin[/SIZE]
    [SIZE=-1]tipis, sebahagian dari meteor akan terbakar di angkasa[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan di bumi sebanyak berjuta2 kali dalam sehari dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]akan mengenai bumi dan menyebabkan kebakaran di[/SIZE]
    [SIZE=-1]mana-mana jua. Disebabkan alasan-alasan di atas, tidak[/SIZE]
    [SIZE=-1]ada kemungkinan satu dalam berjuta-juta pun bahawa[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehidupan di atas planet bumi ini terjadi secara[/SIZE]
    [SIZE=-1]kebetulan.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kedua: Keadaan kehidupan itu sendiri untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyempurnakan tujuan kehidupan itu sendiri adalah[/SIZE]
    [SIZE=-1]menesfitasi akan kewujudan yang maha bijaksana. [/SIZE]
    [SIZE=-1]Kehidupan itu sendiri, tiada manusia yang benar2[/SIZE]
    [SIZE=-1]mengerti tentang pengertiannya. Ianya tidak mempunyai[/SIZE]
    [SIZE=-1]berat atau dimensi, tetapi ianya mempunyai kekuatan[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan daya: akar yang hidup akan memecahkan batu.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kehidupan telah menguasai air, daratan dan udara,[/SIZE]
    [SIZE=-1]telah menguasai elemen dan telah membentuk dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]melarutkan elemen dan membuat perubahan kepada[/SIZE]
    [SIZE=-1]kombinasi mereka. Kehidupan, pencipta yang telah[/SIZE]
    [SIZE=-1]membentuk semua kehidupan yang ada,artis yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]merekabentuk setiap daunan untuk setiap pohonan dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]mewarnakan setiap bunga yang ada. Kehidupan adalah[/SIZE]
    [SIZE=-1]ibarat pemuzik dan membuat setiap burung mempunyai[/SIZE]
    [SIZE=-1]lagu2 cinta mereka sendiri, serangga akan memanggil[/SIZE]
    [SIZE=-1]sesama mereka dalam nada beraneka mereka sendiri.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kehidupan adalah ahli kimia yang agung, memberi rasa[/SIZE]
    [SIZE=-1]kepada setiap buah-buahan dan rempah ratus, dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]memberi bauan kepada mawar dan bunga-bungaan lainnya,[/SIZE]
    [SIZE=-1]merubah air dan asid karbonik menjadi gula dan kayu[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan dengan membuat demikian,menghasilkan oksigen agar[/SIZE]
    [SIZE=-1]setiap haiwan dapat hidup benafas.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Awas, setiap tumpahan protoplasma yang hampir tidak[/SIZE]
    [SIZE=-1]kelihatan, lutsinar dan berbentuk seperti agar2 mampu[/SIZE]
    [SIZE=-1]bergerak dan mandapatkan tenaga dari cahaya matahari[/SIZE]
    [SIZE=-1].Kehidupan satu sel ini menyimpan mikro-organisma[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehidupan itu sendiri dan mempunyai tenaga untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]mengagih-agihkan kehidupan kepada setiap benda[/SIZE]
    [SIZE=-1]bernyawa amat berkuasa tetapi telalu kecil. Kuasa pada[/SIZE]
    [SIZE=-1]setiap tumpahannya adalah lebih besar dari tumbuhan,[/SIZE]
    [SIZE=-1]haiwan dan manusia itu sendiri, kerana setiap[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehidupan adalah bermula darinya. Alam semula jadi[/SIZE]
    [SIZE=-1]tidak dapat mencipta kehidupan: batu-batuan yang panas[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan kemasinan laut tidak dapat memenuhikeperluan[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehidupan.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Tetapi,siapakah yang telah mengujudkan kehidupan itu[/SIZE]
    [SIZE=-1]sendiri?[/SIZE]
    [SIZE=-1]Ketiga: Kebijaksanaan haiwan itu sendiri telah[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyuarakan akan keagungan maha pencipta yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]mamasukkan naluri kedalam haiwan. Ikan Salmon[/SIZE]
    [SIZE=-1]menghabiskan beberapa tahun usianya di dalam lautan,[/SIZE]
    [SIZE=-1]akhirnya akan kembali kepada asal usul sungainya: akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]berenang untuk kembali kepada sungai dan habitat di[/SIZE]
    [SIZE=-1]mana ia telah dilahirkan. Apakah yang menyebabkan[/SIZE]
    [SIZE=-1]mereka kembali ke tempat asal mereka dengan begitu[/SIZE]
    [SIZE=-1]tepat sekali?[/SIZE]
    [SIZE=-1]Jika anda mengubah ikan tersebut kepada habitat lain,[/SIZE]
    [SIZE=-1]ikan ini akan mengetahui bahawa dia telah tersalah[/SIZE]
    [SIZE=-1]haluan dan akan berusaha sekali lagi untuk berenang[/SIZE]
    [SIZE=-1]menentang harus untuk menghabiskan destinasinya dengan[/SIZE]
    [SIZE=-1]lebih tepat lagi. Adalah lebih sukar lagi untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]menyelesaikan misteri kehidupan belut.Makhluk ajaib[/SIZE]
    [SIZE=-1]ini berhijrah apabila mencapai umur matang dari setiap[/SIZE]
    [SIZE=-1]kolam dan sungai di mana-mana merata dunia - dari[/SIZE]
    [SIZE=-1]Eropah akan menyeberangi beribu-ribu batu lautan -[/SIZE]
    [SIZE=-1]semuanya akan berkumpul pada lubuk yang dalam[/SIZE]
    [SIZE=-1]berdekatan laut Bermuda. Di sana mereka akan mengawan[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan mati. Anak2 belut tanpa pengetahuan yang kita tahu[/SIZE]
    [SIZE=-1]kecuali hidup liar dalam lautan, walau bagaimanapun[/SIZE]
    [SIZE=-1]akan mengetahui jalan pulang mereka bukan sahaja[/SIZE]
    [SIZE=-1]persisiran pantai di mana ibu bapa mereka berasal[/SIZE]
    [SIZE=-1]bahkan sampai kepada setiap sungai atau kolam kecil di[/SIZE]
    [SIZE=-1]mana mereka berasal - menyebabkan setiap bahagian air[/SIZE]
    [SIZE=-1]akan sentiasa didiami oleh belut. Tiada belut Amerika[/SIZE]
    [SIZE=-1]yang ditangkap di Eropah dan begitu juga sebaliknya.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Alam semulajadi juga telah melengahkan kematangan[/SIZE]
    [SIZE=-1]belut Eropah selama setahun atau lebih untuk[/SIZE]
    [SIZE=-1]menghabiskan jarak perjalanannya yang lebih panjang.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Dari manakah asalnya deria pengemudian mereka ini?[/SIZE]
    [SIZE=-1]Keempat: manusia mempunyai lebih lagi dari naluri[/SIZE]
    [SIZE=-1]kehaiwanan - keupayaan untuk berlogika. Tiada haiwan[/SIZE]
    [SIZE=-1]yang berkebolehan untuk mengira dari 1 hingga 10 atau[/SIZE]
    [SIZE=-1]untuk memahami pengertian nombor-nombor itu. Di mana[/SIZE]
    [SIZE=-1]naluri ini adalah seumpama nota tunggal kepada[/SIZE]
    [SIZE=-1]seruling, indah tetapi terhad, otak manusia mempunyai[/SIZE]
    [SIZE=-1]kesemua nota-nota untuk semua peralatan dalam sebuah[/SIZE]
    [SIZE=-1]orkestra. Tidak perlu untuk menerangkan lebih lanjut[/SIZE]
    [SIZE=-1]tentang alasan yang keempat ini, terima kasih kepada[/SIZE]
    [SIZE=-1]manusia, logika ini menyebabkan manusia seperti[/SIZE]
    [SIZE=-1]manusia yang ada sekarang yang menerima secebis atau[/SIZE]
    [SIZE=-1]sedikit cetusan dari kebijaksanaan universal yang maha[/SIZE]
    [SIZE=-1]bijaksana.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kelima: Kewujudan semua benda bernyawa adalah hasil[/SIZE]
    [SIZE=-1]dari fenomena yang diketahui pada masa ini dan tidak[/SIZE]
    [SIZE=-1]pada masa Darwin - keajaiban gen.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Terlalu penting bagi gen yang bertanggungjawab[/SIZE]
    [SIZE=-1]terhadap semua manusia hidup di dalam dunia ini jika[/SIZE]
    [SIZE=-1]dikumpulkan di dalam suatu tempat,ruangan yang akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]diambil oleh mereka tidak akan lebih dari ruangan yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]diambil oleh satu jari manusia. Namun begitu,[/SIZE]
    [SIZE=-1]mikroskopik gen ini dan yang sebangsa dengannya[/SIZE]
    [SIZE=-1]kromosom, tinggal di dalam setiap sel hidup dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]merupakan kunci kepada semua ciri-ciri manusia, haiwan[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan tumbuh-tumbuhan. Satu ruangan jari manusia adalah[/SIZE]
    [SIZE=-1]ruangan yang kecil untuk memenuhi kesemua ciri-ciri[/SIZE]
    [SIZE=-1]manusia seramai dua billion orang. Walau bagaimanapun,[/SIZE]
    [SIZE=-1]fakta ini tidak boleh dipersoalkan lagi. Lantas[/SIZE]
    [SIZE=-1]bagaimanakah gen ini mengunci ciri-ciri warisan[/SIZE]
    [SIZE=-1]manusia dari berbagai peringkat generasi manusia dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]mengekalkan psikologi setiap individu di dalam suatu[/SIZE]
    [SIZE=-1]ruangan yang agak kecil?. Di sini evolusi benar-benar[/SIZE]
    [SIZE=-1]bermula dari satu sel yang entitinya mewarisi dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]membawa gen-gen. Bagaimana beberapa juta atom,[/SIZE]
    [SIZE=-1]terkunci sebagai mkiroskopik lampau, boleh menguasai[/SIZE]
    [SIZE=-1]dunia dan ianya merupakan contoh ciri-ciri yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]berasal dari Kebijaksanaan Maha Agung - hipotesis dari[/SIZE]
    [SIZE=-1]mana lagikah yang mampu membuat ciptaan yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]sedemikian rupa?[/SIZE]
    [SIZE=-1]Keenam: Melalui ciri-ciri ekonomikal, kita terpaksa[/SIZE]
    [SIZE=-1]mengakui bahawa hanya dengan kebijaksanaan yang tidak[/SIZE]
    [SIZE=-1]terbatas telah melihat dan menyediakan satu sistem[/SIZE]
    [SIZE=-1]pengurusan sumber yang maha bijaksana. Beberapa tahun[/SIZE]
    [SIZE=-1]lampau satu spesis kaktus telah ditanam di Australia[/SIZE]
    [SIZE=-1]sebagai pagar-pagar penghalang. [/SIZE]
    [SIZE=-1]Oleh kerana tidak mempunyai serangga pemusuh di[/SIZE]
    [SIZE=-1]Australia, pokok-pokok kaktus ini kemudiannya membiak[/SIZE]
    [SIZE=-1]dengan kadar yang amat tinggi sehinggakan tumbuhan ini[/SIZE]
    [SIZE=-1]telah memenuhi kawasan sepanjang dan sebesar England,[/SIZE]
    [SIZE=-1]menghalau inhabitan ke Bandar-bandar dan perkampungan,[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan memusnahkan ladang-ladang. Sebagai usaha[/SIZE]
    [SIZE=-1]perlindungan, pakar tumbuhan dan serangga telah[/SIZE]
    [SIZE=-1]menjumpai sejenis serangga yang hanya semata-mata[/SIZE]
    [SIZE=-1]memakan pokok kaktus ini.Ianya membiak secara bebas[/SIZE]
    [SIZE=-1]dan tidak mempunya musuh di Australia. Serangga ini[/SIZE]
    [SIZE=-1]kemudiannya menguasai tumbuhan ini dan bahaya kemaraan[/SIZE]
    [SIZE=-1]pohonan kaktus telah berjaya dikawal hanya dengan[/SIZE]
    [SIZE=-1]menggunakan serangga mampu untuk mengawal pohonan[/SIZE]
    [SIZE=-1]kaktus untuk selamanya. Ciri-ciri kawal dan periksa[/SIZE]
    [SIZE=-1](check and balance) telah lama wujud pada alam maya[/SIZE]
    [SIZE=-1]ini. [/SIZE]
    [SIZE=-1]Mengapakah tidak ada serangga yang pantas memakan[/SIZE]
    [SIZE=-1]menguasai dunia ini?[/SIZE]
    [SIZE=-1]Ini adalah kerana meraka tidak memempunyai paru-paru[/SIZE]
    [SIZE=-1]seperti yang ada pada manusia, mereka bernafas melalui[/SIZE]
    [SIZE=-1]tiub-tiub pernafasan. Bila serangga bertambah besar,[/SIZE]
    [SIZE=-1]tiub-tiub pernafasan mereka tidak membesar dengan[/SIZE]
    [SIZE=-1]nisbah pembesaran tumbuh mereka. Oleh kerana itu,[/SIZE]
    [SIZE=-1]tidak pernah ada serangga yang mempunyai tubuh yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]besar dimana had-had pembesaran ini telah mengekang[/SIZE]
    [SIZE=-1]mereka semuanya di dalam kawalan. Jika ciri-ciri[/SIZE]
    [SIZE=-1]pengawalan ini tidak tersedia, manusia tidak akan[/SIZE]
    [SIZE=-1]wujud, bayangkan kita bertemu dengan serangga yang[/SIZE]
    [SIZE=-1]sebesar singa![/SIZE]
    [SIZE=-1]Ketujuh: Kenyataan manusia menerima konsep kepercayaan[/SIZE]
    [SIZE=-1]kepada tuhan itu sendiri adalah bukti yang paling[/SIZE]
    [SIZE=-1]unik. Konsep ketuhanan terhasil dari tahap-tahap[/SIZE]
    [SIZE=-1]manusia itu sendiri, tahap yang dipanggil sebagai[/SIZE]
    [SIZE=-1]pemikiran. [/SIZE]
    [SIZE=-1]Dengan kekuatan daya ini, manusia dan hanya manusia[/SIZE]
    [SIZE=-1]mampu untuk mencari bukti perkara-perkara yang ghaib.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Kekuatan ini telah mengungkap segala rahsia:[/SIZE]
    [SIZE=-1]sesungguhnya manusia adalah sesempurna penciptaannya[/SIZE]
    [SIZE=-1]maka pemikiran telah menjadi kenyataan kerohaniaan.[/SIZE]
    [SIZE=-1]Pemikiran mampu mengesan bukti-bukti penciptaan dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]tujuan penciptaan yang hakiki dan tuhan adalah[/SIZE]
    [SIZE=-1]segala-galanya dan tuhan tidak pernah lebih dekat[/SIZE]
    [SIZE=-1]melainkan dengan jiwa manusia itu sendiri. Perkara ini[/SIZE]
    [SIZE=-1]adalah benar dari segi saintifiknya dan juga dari segi[/SIZE]
    [SIZE=-1]pemikiran yang mengungkap keagungan tuhan dan[/SIZE]
    [SIZE=-1]ciptaannya.[/SIZE]
    [SIZE=-1]wallahua'lam, wassalam ....[/SIZE]
     
    • Thanks Thanks x 1
  2. Ramasinta Tukang Iklan





  3. adi295 Members

    Offline

    Beginner

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    257
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +79 / -0
    Agama menuntut untuk percaya, tak perlu dipikirkan.
    Lebih mirip pembudakan
     
  4. bo_chama M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    837
    Trophy Points:
    66
    Ratings:
    +187 / -0
    ilmuan tanpa adanya Tuhan dihati mereka sama halnya dengan "bom waktu" yang suatu saat pasti akan menghancurkan mereka atau bahkan dunia itu sendiri dengan hasil temuannya
     
  5. doujima M V U

    Offline

    Beginner

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    200
    Trophy Points:
    31
    Ratings:
    +134 / -1
    dari dulu sampai sekarang ilmu pengetahuan gak bisa dicampur sama agama dan kepercayaan..
    kalau dicampur bakal kacau
     
  6. kyuubi_naruto M V U

    Offline

    Carefree Spirit

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    2,505
    Trophy Points:
    242
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +13,401 / -6
    wah salah gan

    malah ilmu pengetahuan gak boleh bertentangan sama agama

    kalo sampe bertentangan yang ada hawa nafsu yang menang
     
  7. qwerty_fo M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    1,120
    Trophy Points:
    102
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +142 / -0
    keduanya saling membutuhkan..walau sejarah membuktikan kadang adama terlalu "keras" terhadap ilmu pengetahuan..
    tapi sekarang keduanya seperti menghasilkan kolaborasi yang baik,terlepas peran agama yang tetap ga berubah sebagai kontrol massa..
    maafkan ane yang sotoy ini gan..
     
  8. Rin2e_XceL M V U

    Offline

    Silent Reader

    Joined:
    Dec 13, 2011
    Messages:
    139
    Trophy Points:
    106
    Ratings:
    +565 / -0
    emang dunia sains dan adanya tuhan itu sangat berbanding terbalik :keringat:
    ane sbg manusai awam percaya2 aja deh :haha:
     
  9. paulhatake Members

    Offline

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    4
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0 / -0
    menurut saya gan, ilmu pengetahuan makin maju kan krn ada rasa ingin tahu dari manusia sendiri. kalo misalnya para ilmuwan sekarang terlalu berpatok pada agama, mungkin sampai sekarang kita ngga akan tau knp ada hujan, kenapa bumi mengelilingi matahari, kenapa kita ngga jatuh walau berada di posisi bumi yang terbalik, dsb. kalau hanya mengandalkan Tuhan mungkin para ilmuwan yang menemui jalan buntu akhirnya hanya bilang "ini semua terjadi karena Tuhan semata..." Mungkin bagi kita kaum beragama bukan hal yg benar buat mengesampingkan Tuhan, tapi bagi beberapa ilmuwan contohnya di negara AS sana seperti Stepehn Hawking, mengesampingkan Tuhan dalam ilmu pengetahuan malah bisa buat dia menemukan berbagai macam teori dan jawaban tentang misteri bumi dan alam semesta. maap ya gan kalo ane sotoy, cuma berpendapat....^^
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

About Forum IDWS

IDWS, dari kami yang terbaik-untuk kamu-kamu (the best from us to you) yang lebih dikenal dengan IDWS adalah sebuah forum komunitas lokal yang berdiri sejak 15 April 2007. Dibangun sebagai sarana mediasi dengan rekan-rekan pengguna IDWS dan memberikan terbaik untuk para penduduk internet Indonesia menyajikan berbagai macam topik diskusi.