1. Hai IDWS Mania, buat kamu yang ingin bebas iklan, cek hidden post, dan fitur lain.. kamu bisa berdonasi membership Gatotkaca di sini yaa~
  2. Silahkan Login atau Register, untuk melihat konten-konten menarik lainnya.
  3. Pengen ganti nama ID atau Plat tambahan? Sekarang bisa loh! Cek infonya di sini yaa!
  4. Ungkapin kenangan film Asia paling berkesan buatmu. Berhadiah GK, Pulsa, dan Line Gift Sticker loh! .Klik info lengkapnya di sini, kuy~.
  5. Tim staff IDWS mengajak dan memberikan kesempatan IDWS Mania bergabung dalam tim staff komunitas forum IDWS nih. Klik untuk info lengkapnya yuk~
  6. Pengen belajar jadi staff forum IDWS? Sekaran kamu bisa ajuin Moderator in Trainee loh!. Intip di sini kuy~

maksudnya HARDSUB SOFTSUB dll apa c?

Discussion in 'Kotak Suara IDWS' started by lucky, Jan 22, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. lucky Members

    Offline

    Silent Reader

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    40
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +27 / -0
    ada yang tw ga maksud HARDSUB,SOFTSUB DLL d, binun wa.. nubiii
     
  2. Ramasinta Tukang Iklan





  3. monogant Veteran

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    1,542
    Trophy Points:
    251
    Ratings:
    +5,095 / -0
    setau saya sih, hardsub itu file movie yg udah ada subnya..
    kalo softsub itu movie raw, trus supaya ada sub ditempatkan dalam folder yg sama dg file subnya...

    Bner gak sih?? :???:
    Kalo kebalik mohon maaf :haha::haha:
     
  4. vjtepe ~ BraM Members

    Offline

    Silent Reader

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    122
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +75 / -0
    Hardsub Video N Subtitle sudah jd 1 jd Sudah gabungan,,

    Softsub Video N Subtitle Terpisah,, oiya contohnya dalam 1 folder ada film hellboy.avi terus subtitlenya hellboy.srt deh gitu,,

    tapi ada Video yang sudah ada subtitlenya tetep disebut Video softsub karena walaupun jd 1 video masih isa dipecah jd video N sub XD,, yang kutau format videonya hanya .mkv,, gitu,,,

    jelas kah?
     
    Last edited: Jan 22, 2009
  5. junshibuya Banned User

    Offline

    Post Hunter

    Joined:
    May 4, 2008
    Messages:
    2,369
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2,223 / -0
    hard sub : film yg sudah ada translate bahasa dalam bantuk tulisan yang sudah menyatu dengan data movienya
    ex: seperti VCD, udah ada subtitlenya (+ gak bisa di utak atik lagi)

    soft sub : film yg tanpa adanya text bahasa / penerjemahan dalam data video, sehingga kalau ingin melihat film bersangkutan dengan adanya text penerjamahan di perlukan data tambahan berupa ".srt" (nama data harus sesuai dengan judul yg tertera pada file film tersebut) dan harus berada dalam satu folder yg sama.
    ex: ada movie spider-man yg datanya
    spider-man.avi (u/ data film) yg ada di folder "spider-man"
    di tambahkan dengan data text "spider-man.srt"
    jd di dalam folder spider-man, di dalamnya terdapat file berupa "spider-man.avi" + "spider-man.srt"

    moga" ngerti
     
  6. sanzotaroshi M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    713
    Trophy Points:
    91
    Ratings:
    +411 / -0
    uh, kok beda yah sama yang saya tau...

    hard sub: subtitle yang ud di merge sama videonya, gak akan isa dihilangkan, langsung muncul klo di play.

    soft sub: subtitle ini juga sudah jadi satu sama file movie-nya, tapi bisa dibuat muncul ato di hidden, tetapi membutuhkan semacam software untuk membuatnya kelihatan.

    contoh movie yang menggunakan softsub: http://www.indowebster.web.id/f40/evangelion-1-01-you-not-alone-2007-dvdrip-9325/

    software yang digunakan: K-Lite codec dan Haali Media Splitter - MatroskaSplitter

    jika program tsb tidak di install, maka movie tsb akan terlihat tidak ber-subtitle..

    sooooo saya ga tau mana yang bener
     
  7. Renzonokuken Veteran

    Offline

    Senpai

    Joined:
    Nov 18, 2007
    Messages:
    5,110
    Trophy Points:
    251
    Ratings:
    +35,890 / -0
    Udah dijawab ama atas,
    Intinya
    Hardsub udah digabung ama filemnya tinggal nonton pasti ada subnya.
    Kalo softsub digabung ama software [ terpisah ] pake PowerDVD kalo setel dari komputer ato Media Player Classic dalam 1 folder pasti bisa keluar subnya

    Berhubung pertanyaan udah dijawab, tinggal ditutup ama admin

    wew..udah ada announcementnya loh padahal...

    PERINGATAN ! FORUM INI KHUSUS TEMPAT BERTANYA TENTANG INDOWEBSTER NETWORKS BUKAN TEMPAT REQUEST ATAU PERTANYAAN TENTANG YANG LAIN !
    KAMI AKAN MENDELETE THREADNYA DAN MEMBERIKAN INFRACTION BAGI SIAPAPUN YG TIDAK MAU MEMATUHI ATURAN INI

    Kritik, saran dan pertanyaan - Segala kritik, saran dan pertanyaan untuk forum maupun portal

    Maa, ii ka
     
  8. Urakai M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    878
    Trophy Points:
    91
    Ratings:
    +331 / -0
    Oh... Jadi Hardsub itu gak bisa diganti-ganti yahhh..
     
  9. DarthVadderX M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,361
    Trophy Points:
    226
    Ratings:
    +61,478 / -0
    maaf nih saya masih gaptek, emg gimana sih caranya menyatukan file .avi dgn srt?

    mohon pencerahan.
     
  10. junshibuya Banned User

    Offline

    Post Hunter

    Joined:
    May 4, 2008
    Messages:
    2,369
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +2,223 / -0
    bukan masalah gaptek ato gak kok.

    samain ama filenya dalam 1 folder

    contoh

    aaa.avi lalu ada bbb.srt, tp dalam 1 folder
    nah suapaya muncul textnya di data avi, ganti "bbb.srt" jd "aaa.srt"

    ngerti?

    ato cek post aq yg di sini
    http://www.indowebster.web.id/465328-post4.html
     
  11. marukakashi M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Messages:
    1,087
    Trophy Points:
    161
    Ratings:
    +2,531 / -1
    maksudnya tu srt dipaket jadi satu dengan file .avi kan ?
    kalo seperti itu bisa pake sopwer AviMux

    cuman mau sekedar nambahin boss
    kalo pake Media Player Classic file .srt nya bisa langsung di drag and drop ke dalam player waktu pelemnya diputer.
    Jadi file .srt nya nggak harus dalam satu folder dan juga nggak harus di rename :)
     
  12. DarthVadderX M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,361
    Trophy Points:
    226
    Ratings:
    +61,478 / -0
    Thankx bro, aku coba cara anda, mudah2an sukses dan tercapai keinginanku
     
  13. ElParoach M V U

    Offline

    Lurking Around

    Joined:
    Dec 30, 2008
    Messages:
    786
    Trophy Points:
    126
    Ratings:
    +1,876 / -0
    Ini sekalian nambah-nambah istilah yang bersangkutan..

    Sources

    CAM
    A cam is a theater rip usually done with a digital video camera. A mini tripod is sometimes used, but a lot of the time this wont be possible, so the camera may shake. Also seating placement isn't always idle, and it might be filmed from an angle. If cropped properly, this is hard to tell unless there's text on the screen, but a lot of times these are left with triangular borders on the top and bottom of the screen. Sound is taken from the onboard microphone of the camera, and especially in comedies, laughter can often be heard during the film. Due to these factors picture and sound quality are usually quite poor, but sometimes we're lucky, and the theater will be fairly empty and a fairly clear signal will be heard.

    TELESYNC (TS)
    A telesync is the same spec as a CAM except it uses an external audio source (most likely an audio jack in the chair for hard of hearing people). A direct audio source does not ensure a good quality audio source, as a lot of background noise can interfere. A lot of the times a telesync is filmed in an empty cinema or from the projection booth with a professional camera, giving a better picture quality. Quality ranges drastically, check the sample before downloading the full release.

    TELECINE (TC)

    A telecine machine copies the film digitally from the reels. Sound and picture should be very good, but due to the equipment involved and cost telecines are fairly uncommon. Generally the film will be in correct aspect ratio, although 4:3 telecines have existed.

    WORKPRINT (WP)
    A workprint is a copy of the film that has not been finished. It can be missing scenes, music, and quality can range from excellent to very poor. Some WPs are very different from the final print and others can contain extra scenes. WPs can be nice additions to the collection once a good quality final has been obtained.

    SCREENER (SCR)

    A pre VHS tape, sent to rental stores, and various other places for promotional use. A screener is supplied on a VHS tape, and is usually in a 4:3 (full screen) a/r, although letterboxed screeners are sometimes found. The main draw back is a "ticker" (a message that scrolls past at the bottom of the screen, with the copyright and anti-copy telephone number). Also, if the tape contains any serial numbers, or any other markings that could lead to the source of the tape, these will have to be blocked, usually with a black mark over the section. This is sometimes only for a few seconds, but unfortunately on some copies this will last for the entire film, and some can be quite big. Depending on the equipment used, screener quality can range from excellent if done from a MASTER copy, to very poor if done on an old VHS recorder thru poor capture equipment on a copied tape.

    DVD-SCREENER (DVDscr)
    Same premise as a screener, but transferred off a DVD. Usually letterbox , but without the extras that a DVD retail would contain. The ticker is not usually in the black bars, and will disrupt the viewing. If the ripper has any skill, a DVDscr should be very good.

    R5
    R5 refers to a specific format of DVD released in the Former-Soviet Union, the Indian subcontinent, and much of Africa, which are in DVD Region 5. In an effort to compete with movie piracy, the movie industry chose to create a new format for DVD releases that could be produced more quickly and less expensively than traditional DVD releases. R5 releases differ from normal releases in that they are usually a direct Telecine transfer of the film without any of the image processing common on DVD releases, and without any special features.

    DVDRip

    A copy of the final released DVD. If possible this is released PRE retail again, should be excellent quality.

    VHSRip
    Transferred off a retail VHS.



    Formats

    VCD
    VCD is an mpeg1 based format, with a constant bitrate of 1150kbit at a resolution of 352x240 (NTCS). VCDs are generally used for lower quality transfers (CAM/TS/TC/Screener(VHS)/TVrip(analogue) in order to make smaller file sizes, and fit as much on a single disc as possible. Both VCDs and SVCDs are timed in minutes, rather than MB, so when looking at an mpeg, it may appear larger than the disc capacity, and in reality u can fit 74min on a CDR74.

    SVCD
    SVCD is an mpeg2 based (same as DVD) which allows variable bit-rates of up to 2500kbits at a resolution of 480x480 (NTSC) which is then decompressed into a 4:3 aspect ratio when played back. Due to the variable bit-rate, the length you can fit on a single CDR is not fixed, but generally between 35-60 Mins are the most common.

    DivX / XviD

    DivX is a format designed for multimedia platforms. It uses two codecs, one low motion, one high motion. most older films were encoded in low motion only, and they have problems with high motion too. A method known as SBC (Smart Bit-rate Control) was developed which switches codecs at the encoding stage, making a much better print. The format is Anamorphic and the bit-rate/resolution are interchangeable. The majority of PROPER DivX rips (not Re-Encs) are taken from DVDs, and generally up to 2hours in good quality is possible per disc. Various codecs exist, most popular being the original Divx3.11a and the new XviD codecs.

    DVD-R

    Is the recordable DVD solution that seems to be the most popular (out of DVD-RAM, DVD-R and DVD+R). it holds 4.7gb of data per side, and double sided discs are available, so discs can hold nearly 10gb in some circumstances. SVCD mpeg2 images must be converted before they can be burnt to DVD-R and played successfully. DVD>DVDR copies are possible, but sometimes extras/languages have to be removed to stick within the available 4.7gb.

    Nyomot dari web luar,
    horrorfli*.ws
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

About Forum IDWS

IDWS, dari kami yang terbaik-untuk kamu-kamu (the best from us to you) yang lebih dikenal dengan IDWS adalah sebuah forum komunitas lokal yang berdiri sejak 15 April 2007. Di bangun sebagai sarana mediasi dengan rekan-rekan pengguna IDWS dan memberikan terbaik untuk para penduduk internet Indonesia menyajikan berbagai macam topik diskusi.