1. Disarankan registrasi memakai email gmail. Problem reset email maupun registrasi silakan email kami di inquiry@idws.id menggunakan email terkait.
  2. Hai IDWS Mania, buat kamu yang ingin support forum IDWS, bebas iklan, cek hidden post, dan fitur lain.. kamu bisa berdonasi Gatotkaca di sini yaa~
  3. Pengen ganti nama ID atau Plat tambahan? Sekarang bisa loh! Cek infonya di sini yaa!
  4. Pengen belajar jadi staff forum IDWS? Sekaran kamu bisa ajuin Moderator in Trainee loh!. Intip di sini kuy~

Physics and Chemistry Do we live in a 2-D hologram? Provided by Fermi National Accelerator Laboratory

Discussion in 'Science and Technology' started by Ii_chan, Aug 31, 2014.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ii_chan M V U

    Offline

    Minagiru ai

    Joined:
    Jun 27, 2013
    Messages:
    4,958
    Trophy Points:
    187
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +1,178 / -55

    [​IMG]
    Gambar 1: A Fermilab scientist works on the laser beams at the heart of the Holometer experiment. The Holometer will use twin laser interferometers to test whether the universe is a 2-D hologram. Credit: Fermilab










    A unique experiment at the U.S. Department of Energy's Fermi National Accelerator Laboratory called the Holometer has started collecting data that will answer some mind-bending questions about our universe – including whether we live in a hologram.

    Much like characters on a television show would not know that their seemingly 3 - D world exists only on a 2 - D screen, we could be clueless that our 3 - D space is just an illusion. The information about everything in our universe could actually be encoded in tiny packets in two dimensions.

    Get close enough to your TV screen and you'll see pixels, small points of data that make a seamless image if you stand back. Scientists think that the universe's information may be contained in the same way, and that the natural "pixel size" of space is roughly 10 trillion trillion times smaller than an atom, a distance that physicists refer to as the Planck scale.

    "We want to find out whether spacetime is a quantum system just like matter is," said Craig Hogan, director of Fermilab's Center for Particle Astrophysics and the developer of the holographic noise theory. "If we see something, it will completely change ideas about space we've used for thousands of years."

    Quantum theory suggests that it is impossible to know both the exact location and the exact speed of subatomic particles. If space comes in 2-D bits with limited information about the precise location of objects, then space itself would fall under the same theory of uncertainty . The same way that matter continues to jiggle (as quantum waves) even when cooled to absolute zero, this digitized space should have built-in vibrations even in its lowest energy state.

    Essentially, the experiment probes the limits of the universe's ability to store information. If there are a set number of bits that tell you where something is, it eventually becomes impossible to find more specific information about the location – even in principle. The instrument testing these limits is Fermilab's Holometer, or holographic interferometer, the most sensitive device ever created to measure the quantum jitter of space itself.

    Now operating at full power, the Holometer uses a pair of interferometers placed close to one another. Each one sends a one-kilowatt laser beam (the equivalent of 200,000 laser pointers) at a beam splitter and down two perpendicular 40-meter arms. The light is then reflected back to the beam splitter where the two beams recombine, creating fluctuations in brightness if there is motion. Researchers analyze these fluctuations in the returning light to see if the beam splitter is moving in a certain way – being carried along on a jitter of space itself.

    "Holographic noise" is expected to be present at all frequencies, but the scientists' challenge is not to be fooled by other sources of vibrations. The Holometer is testing a frequency so high – millions of cycles per second – that motions of normal matter are not likely to cause problems. Rather, the dominant background noise is more often due to radio waves emitted by nearby electronics. The Holometer experiment is designed to identify and eliminate noise from such conventional sources.

    "If we find a noise we can't get rid of, we might be detecting something fundamental about nature–a noise that is intrinsic to spacetime," said Fermilab physicist Aaron Chou, lead scientist and project manager for the Holometer. "It's an exciting moment for physics. A positive result will open a whole new avenue of questioning about how space works."
    [​IMG]
    The holometer as constructed at Fermilab includes two interferometers in evacuated 6-inch steel tubes about 40 meters long. Optical systems (not shown here) in each one “recycle” laser light to create a very steady, intense laser wave with about a kilowatt of laser power to maximize the precision of the measurement. The outputs of the two photodiodes are correlated to measure the holographic jitter of the spacetime the two machines share. The holometer will measure jitter as small as a few billionths of a billionth of a meter.




     
    Last edited: Aug 31, 2014
  2. Ramasinta Tukang Iklan

  3. Ii_chan M V U

    Offline

    Minagiru ai

    Joined:
    Jun 27, 2013
    Messages:
    4,958
    Trophy Points:
    187
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +1,178 / -55
    eee~, percobaannya lumayan sederhana.

    konsep Holometer disini menggunakan sepasang interferometer yang sering ada di UV-visible spectrophotometer. cara kerjanya, ada sinar laser yang ditembakkan ke beam splitter, terus setelah lasernya kebelah dulu dipantulkan lagi ke cermin. satu cermin dibuat nggak bergerak alias steady mirror, sementara yg satu lagi di gerakkan dengan kecepatan tertentu aka moving mirror.

    setelah laser di pantulkan oleh cermin, maka ke beam splitter lagi, setelah itu cahaya bisa dikonstruksi atau terdestrusi dan tercipta sebuah pola.

    disinilah para ilmuwan bisa melihat hologram noise tersebut.


    Yah, meskipun itu dasar dari kerja alatnya.


    Mungkin di eksperimen ini sinar laser yang dipancarkan lebih tinggi frekuensinya dan dipakai dua interferometer, jadi ada perubahan yang terjadi.

    wkwk, ini pekerjaan pasti berulang-ulang banget. dengan mencari2 noise yang satu banding beberapa ribu kemungkinan. :swt:

    emang eksperimen itu adalah trial and error things. :swt:

    ----


    mengesamping hal tsb, teori yang menarik. :top:

    ada hal yg lbh kecil dari atom, jadi semacam pixel gitu. bisa jadi breakthrough discovery klo teori ini benar :swt:
     
  4. aksa123 M V U

    Offline

    Post Hunter

    Joined:
    Jul 6, 2011
    Messages:
    2,203
    Trophy Points:
    142
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +343 / -0
    Hmm ini yg dimaksud mungkin gravity wave ya, gelombang "ruang" itu sendiri.
    Tapi ane pernah nonton National Geographic, katanya sih bakal susah mendeteksi gravity wave, karena sumbernya berasal dr luar, seperti supernova, yg jarang terjadi.
    Gak seperti experiment di LHC yg sumbernya "dibuat" sendiri, bukan berasal dr luar.
     
  5. Ii_chan M V U

    Offline

    Minagiru ai

    Joined:
    Jun 27, 2013
    Messages:
    4,958
    Trophy Points:
    187
    Gender:
    Female
    Ratings:
    +1,178 / -55
    iya, emang susah. karena itu penelitiannya harus diulang2 terus hingga ketemu pattern/pola yang mungkin terjadi. entah itu, hingga berapa kali percobaan, dengan asumsi ada hal fundamental yg lebih kecil dari atom di universe ini. :bloon:


    dan sebenarnya kemungkinannya bukan hanya gravity wave aja, bisa jadi noise yg dihasilkan ama holometer adalah sesuatu yg belum pernah ditemukan ama ilmuwn :bloon:
     
  6. kaisar079 Members

    Offline

    Beginner

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    365
    Trophy Points:
    52
    Gender:
    Male
    Ratings:
    +1,794 / -0
    ada yang bersedia terjemahkan ke bahasa Indonesia?

    saya tidak terlalu bisa bahasa Inggris :ogbloon:
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

About Forum IDWS

IDWS, dari kami yang terbaik-untuk kamu-kamu (the best from us to you) yang lebih dikenal dengan IDWS adalah sebuah forum komunitas lokal yang berdiri sejak 15 April 2007. Dibangun sebagai sarana mediasi dengan rekan-rekan pengguna IDWS dan memberikan terbaik untuk para penduduk internet Indonesia menyajikan berbagai macam topik diskusi.